Irak i dag

iraq-todayI løpet av Barack Obamas regjeringstid som president i USA har amerikanerne fått en stadig mindre aktiv rolle i Irak. Dette har imidlertid på ingen måte vært udelt positivt for landet som mange kaller sivilisasjonens vugge. I tiden før Obama tok over som president hadde nemlig Bush lyktes ganske godt med å stabilisere situasjonen i Irak med en økning i bruk av amerikanske styrker, den såkalte “surge”. Selv om alle som elsker fred stort sett hadde vært motstandere av angrepskrigen mot Irak og den amerikanske innblandingen i landet, er det ikke noen tvil om at den raske tilbaketrekningen i Obamas regi skapte et politisk vakuum som la til rette for en forverret sikkerhetssituasjon og en økende terrortrussel i Irak.

Mye av skylden for dette må også legges på Iraks president Maliki, som på ingen måte greide å forene og forsone de ulike folkegruppene og kreftene i landet. Snarere tvert imot så ble det etter hvert åpenbart at målet til regjeringen var å styrke sjiamuslimenes dominans, og det kom også frem at landet i mangel på amerikansk engasjement i stor grad hadde havnet under iransk innflytelse.

Den irakiske hæren som amerikanerne hadde forsøkt å bygge opp viste seg også å være en fiasko. I møte med fanatiske sunniterrorister som IS, som gjennomgående har vært støttet av gamle militære strateger fra Saddams regime og hans gamle Baath-parti, har de irakiske soldatene stort sett lagt på flukt uansett hvor stor deres overlegenhet var både i antall og utstyr. På ett tidspunkt i 2014 kunne det se ut som hele Irak var i ferd med å rakne takket være politikerne og de militæres inkompetanse.

Den dag i dag er Irak i en veldig vanskelig situasjon der store deler av landet er utrygt. Situasjonen viser at den typen angrepskrig USA kjørte mot Saddam ofte får uante og farlige konsekvenser.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *