Krigen i Irak

the-war-in-iraqSom kjent invaderte amerikanerne Irak i 2003 med den rettferdiggjørelsen at Saddam Husseins regime var i ferd med å utvikle masseødeleggelsesvåpen. Det viste seg senere at regimet faktisk ikke hadde slike planer eller kapasitet, og man kan selvfølgelig spekulere i den egentlige bakgrunnen for George Bush sine handlinger. Noen mener for eksempel at Bush var opptatt av å gjøre ferdig jobben som faren, George Bush d.e., gjorde under Gulfkrigen tidlig på 1990-tallet.

Det senior imidlertid forsto bedre enn junior var at Irak er et etnisk og religiøst lappeteppe der store spenninger ulmet under overflaten. Årsaken til at disse spenningene sjelden så dagens lys var nettopp den voldsomme brutaliteten til Saddams regime. Da regime falt, førte det raskt til en kollaps i lov og orden og en slags krig alle mot alle i Irak.

Hovedproblemet siden Saddams fall og innføringen av demokrati i Irak har vært den voksende innflytelsen til flertallet av innbyggerne som er sjiamuslimske arabere. Det var i sin tid britene som gjorde sunnimuslimer til det dominerende segmentet i befolkningen for å opprettholde sin egen kontroll og innflytelse. Denne tendensen til at en sunniminoritet i landet hersket over en sjiamajoritet fortsatte helt frem til Saddams regime ble styrtet i 2003.

Så kom Bush inn i bildet med sine påstander om masseødeleggelsesvåpen og tilknytning mellom Saddam og Al Qaida. Det var på det tidspunktet få holdepunkter for noen forbindelse mellom Saddam Hussein og Osama bin Laden, og ettertiden har vist at det ikke var noen kommunikasjon mellom dem. Snarere tvert imot så oppsto det som ble kalt Al Qaida i Irak mer eller mindre som en følge av den amerikanske invasjonen av landet og den sunnimuslimske reaksjonen mot sjiamuslimenes herredømme. Dermed skapte amerikanerne nettopp den trusselen de selv fryktet, og senere utviklet den seg til å bli den barbariske organisasjonen IS.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *