Krigen i Libya

Rebel fighters jump away from shrapnel during heavy shelling by forces loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi near Bin JawadSom i så mange andre tilfeller handlet NATO-krigen mot Libya, der også Norge spilte en betydelig rolle, stort sett om makt og penger. Opprøret i landet var selvfølgelig i noen grad et resultat av inspirasjon fra den arabiske våren som på den tiden hadde fått gjennomslag i naboland som Tunisia og Egypt, men samtidig var det mange aktører som hadde forskjellige andre planer for landet. Amerikanerne jobbet selvfølgelig for å få Kadaffi styrtet i lang tid, og grep sjansen til å gi ham nådestøtet da muligheten bød seg. Samtidig var mange av de velstående menneskesmuglerne i landet, vel organisert og med mektige forbindelser, skuffet over at Kadaffi samarbeidet med Italia for å hindre trafikken i mennesker over Middelhavet i å gå sin gang.

Tidlig i 2011 brøt det ut demonstrasjoner i Benghazi, som ble slått ned på med vannkanoner og gummikuler. Protestene tiltok imidlertid i styrke, og utviklet seg videre da demonstrantene ranet til seg våpen fra regimets arsenaler og gikk til væpnet kamp. Mange av de militære lederne i landet vendte kappen og sluttet seg til opprørerne, og med det var borgerkrigen i full gang. Snart ble luftvåpenet tatt i bruk for å sikre regimets kontroll, og jagerfly satt inn mot opprørerne.

Det var på dette tidspunktet amerikanerne så sitt snitt til å fremstille kampen om makten i landet som et spørsmål om demokrati og menneskerettigheter, og fikk med seg de allierte i NATO, herunder Norge, på en ny angrepskrig. De knuste det libyske luftvåpenet, og i løpet av noen måneder hadde både Benghazi og Tripoli falt til opprørerne. Kadaffi ble fakket og drept på et uverdig vis som utvilsomt allerede antydet at denne krigen i liten grad hadde noe med forsvar av menneskerettighetene å gjøre. Noe såkalt demokratisk valg ble det ikke før i 2014, og da med minimal valgdeltakelse takket være volden og uroen som fortsatt herjet i landet.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *