Krigen i Syria

the-war-in-syriaKrigen i Syria startet for fem år siden, og så mye som en kvart million syrere har allerede mistet livet. Rundt halvparten av befolkningen, over 10 millioner mennesker, har blitt drevet på flukt til andre deler av landet eller over grensene til nabolandene og videre til andre land i Europa og Midtøsten.

Tilsynelatende var konflikten som startet i Syria i 2011 forbundet med den arabiske våren som allerede hadde ledet frem til regimeskifter i Tunisia og Egypt. Det brøt ut protester og demonstrasjoner, i begynnelsen fredelige, også i Syria.

Wikileaks har imidlertid vist at amerikanerne i mange år har jobbet med å undergrave det syriske regimet, og håpet på at fredelige protester skulle utløse en ekstrem og voldelig reaksjon fra presidenten Bashar al Assad. Årsaken var at dette ville gjøre det legitimt for USA å dra i gang en prosess med å få skiftet ut Assad med en mer vestvennlig leder. I 2011 bød muligheten seg, og amerikanerne grep selvfølgelig sjansen begjærlig. De begynte å støtte opprørere og avhoppere fra hæren som hadde samlet seg i den såkalte frie syriske hæren.

Det var på dette tidspunktet at den brutale og slu Assad gjorde ett av sitt livs mest diabolske trekk: han slapp ut et stort antall religiøse ledere, fanatikere, og terrorister fra fengsel. Med dette fikk opprøret raskt et fundamentalistisk, fanatisk og sekterisk preg, samtidig som opposisjonen løste seg opp i stadig flere fragmenterte grupperinger som ofte kjempet mer mot hverandre enn mot regimet. Samtidig mistet opprøret mye av legitimiteten det ellers ville hatt, og planen til Obama og Clinton hadde åpenbart mislyktes. I stedet for å innrømme dette nederlaget og virkelig ta opp kampen mot grupperinger som IS og Jabhat al-Nusra, fortsatte imidlertid amerikanerne i samme spor. Dette ga så Russlands president Putin muligheten til en stor propagandaseier da han grep inn og begynte å svekke IS for alvor.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *