Libya i dag

libya-todayNATO-alliansens krigføring og den demokratiske prosessen i landet har ikke lyktes i å skape stabilitet og fred i Libya – og heller ikke i å gi landet noen samlet regjering. Snarere har landet siden valget i 2014 vært delt i to, og ser nå ut til å fragmenteres i enda mindre deler. Det regimet som per i dag er anerkjent av vestlige land og mer eller mindre kontrollerer den libyske hæren er ledet av general Khalifa Haftar. De har kontrollen i Benghazi og de fleste andre byene øst i landet. Dette regimet har imidlertid ikke lyktes i å få kontroll over hovedstaden Tripoli.

Haftar er ikke overraskende en tidligere libysk avhopper og egentlig en amerikansk statsborger. Det sier seg selv at det ikke er noe godt utgangspunkt for noe egentlig demokrati når den nye statslederen ikke en gang egentlig er statsborger i landet. Ikke overraskende har det vist seg svært vanskelig for den aldrende Haftar å samle og forsone de mange ulike grupperingene i Libya. Mange frykter at han skal etablere et nytt militærdiktatur som kan bli minst like ille som Kadaffis. Det hevdes også at han med vilje saboterer fredssamtaler ved å beordre jagerflyangrep mens forhandlingene pågår.

Den såkalte Nasjonale Kongressen kontrollerer Tripoli og mesteparten av Vest-Libya. Kongressen støttes også av islamistiske militser som tok Tripoli med makt etter valget i 2014. Samtidig har Kadaffis hjemby Sirte havnet i klørne til IS. I motsetning til i Irak og Syria er IS i Libya fortsatt i sterk vekst. Mange har kommet til Libya fra både europeiske og afrikanske land for å slåss for de rabiate islamistene. Særlig gjelder det land som Senegal, Niger, Nigeria, og Mali, som i gamle dager ofte også var kildene til Kadaffis leiesoldater. Takket være krigen er landet også oversvømt av våpen som sprer seg til andre land og er i ferd med å destabilisere nabolandene.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *