Afghanistan i dag

afghanistan-todayAfghanistan i dag er som en eneste stor ruin etter at det nærmest uavbrutt har vært krig og uro i landet helt siden slutten av 1970-tallet. Tusenvis av mennesker er døde og lemlestet i en krig som fortsatt ikke ser ut til å ha noen ende – selv om den internasjonale krigen er over, fortsetter jo borgerkrigen for fullt. Det siste fra Afghanistan er dessuten at også IS har satt seg fast i landet og begynt å ta opp kampen både med myndighetene i landet og med Taliban og andre grupperinger.

Hva oppnådde egentlig den internasjonale koalisjonen, der også Norge var sterkt involvert, egentlig gjennom angrepskrigen i Afghanistan? Obama fikk til slutt has på Obama bin Laden (som da for lengst hadde forlatt Afghanistan og bosatt seg i et rolig villastrøk i Pakistan), og Al Qaida ble kraftig redusert både i mannskap og innflytelse i landet. Noen tusen afghanere gjorde seg søkkrike takket være amerikanernes nærvær og pengebruk, men de aller fleste er fortsatt fattige og utrygge.

For afghanske kvinner har det vært fremgang siden Taliban-regimet ble knekket, men mye av det har vært to skritt frem og ett skritt tilbake. De har fått flere muligheter til å jobbe og ta utdanning utenfor hjemmet, men risikerer også kraftige reaksjoner og vold fra mer konservative krefter dersom de våger å utøve sin frihet.

Afghanistan har blitt et land oversvømt av våpen som følge av den langvarige krigføringen, og mye tyder dessverre på at det i lang tid vil fortsette å være krigsherrenes land. Måten å lykkes økonomisk på vil fortsatte være å bruke makt heller enn å bygge opp et produktivt næringsliv og levedyktig industri. Den afghanske hæren evner ikke på noen måte å erstatte NATO-styrkene, og har sitt svare strev med å holde stand mot opprørere av ulike slag. I tillegg er både militæret og myndighetene i landet gjennomgående korrupte.

Post A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *